Blaffende hond

Waarom honden blaffen en hoe ga je ermee om?

Als een hond blaft heeft hij altijd wat te vertellen. Blaffen is hun manier van communiceren, net als wij mensen praten. Soms rustig, soms luid. Net als bij ons verschilt dat ook per hond, de een maakt meer geluid dan een ander. Heb je een hond die geregeld aanslaat, dan is het goed om eerst te kijken naar de reden waarom hij dat doet.

1. de blije blaf:

 • is hij opgewonden, bv als je de riem pakt of als het spel heel leuk is
 • wanneer je thuis komt en je hond blij is om je weer te zien

Deze blaf is vaak hoog van geluid. Honden die tijdens het spel geluid maken zijn (overdreven) blij, enthousiast of overprikkeld. Zolang je denkt dat hij het naar zijn zin heeft en niemand last heeft van het geluid (mits het kortstondig is), laat het lekker gaan. Je hond heeft zelf waarschijnlijk niet door dat hij geluid maakt. Zorg er wel voor dat hij niet te overprikkeld raakt, dat is voor niemand leuk.

2. de uitdagende blaf:

 • verveelt je hond zich
 • wordt hij teveel alleen gelaten
 • is het (ongewild) aangeleerd

Honden willen ook wat te doen hebben, anders is hun leven maar saai. Dus zorg dat er iedere dag mentale stimulatie of inspanning is (bv zoekspelletjes) op tijden die jou uitkomen. Besteed tijdens de wandeling aandacht aan je hond, ga een stukje rennen, geef commando’s, laat je hond wat zoeken enz.

Gaat je hond in huis voor je staan en begint hij naar je te blaffen, dan is dat zijn uitdaging om jou in beweging te krijgen. Dat vind ik persoonlijk nogal dwingend en onbeleefd gedrag van de hond (maar wel logisch als je te weinig met je hond doet). Veel honden hebben als pup al geleerd dat ze door te blaffen een reactie krijgen, dan is het aangeleerd gedrag wat zeer zelfbelonend voor je hond is.

Ik raad je aan om op dat moment zonder reactie naar je hond toe (niet aankijken, praten of aanraken) op te staan en even de woonkamer uit te lopen. Dit is de enige blaf die je het beste wel kan negeren.

3. de angstige blaf:

 • is het een schrikreactie
 • ziet hij iets wat hij niet begrijpt
 • vindt hij iets spannend, mensen, dieren, dingen en weet hij daar niet mee om te gaan
 • is er angst om alleen gelaten te worden

Angst is de meest voorkomende reden waarom honden blaffen. Het blaffen is een reactie op geluiden of dingen die hun aandacht trekken of waar ze van schrikken. Honden die niet goed gesocialiseerd zijn met andere honden of die mensen eng vinden laten dat ook horen door flink te gaan blaffen. De eerste klap is een daalder waard en als je maar laat horen hoe ‘gevaarlijk’ je bent blijft dat enge wel uit je buurt. Dit is vaak een hoge, beetje hysterische blaf, waar honden zelf moeilijk uit komen.

Bij het niet alleen kunnen blijven kan blaffen, naast het je terug willen roepen, ook afleiding zijn. Deze onrustige vorm van blaffen, door spanning en soms ook uit verveling gaat vaak gepaard met slopen. Dit betekent dat je hond stress ervaart en dit ergens op botviert.

Een onzekere of boze eigenaar werkt in deze gevallen ook niet mee. Blijf rustig, ga niet (mee)gillen en zorg voor steun.

Wil je met de angst van je hond aan de slag, dan kan je onze angstcursus volgen.

4. de waarschuwende blaf:

 • waarschuwt hij voor gevaar
 • vindt hij het zelf spannend
 • is het aangeleerd of ras-eigen

Honden met een waakse inborst kunnen aanslaan om de mensen en andere honden in de buurt te waarschuwen dat er gevaar dreigt (in hun beleving). Waaksheid zit in de genen en als dat past bij het ras van jouw hond dan moet je dat serieus nemen.

Honden die geen steun krijgen, of zelfs alleen maar negatieve reacties/aangepakt worden op hun waaksheid gaan een stapje verder. Dit zijn vaak diepe blaffen, soms met grommen erbij. Laat je hond zijn tanden zien, vooral de voortanden en een opkrullende bovenlip, dan is hij klaar om aan te vallen. Leer je hond niet het blaffen/grommen af, want als het waarschuwende deel eruit getraind wordt gaat hij meteen over op de aanval.

Beste manier om de waakse blaf binnen de perken te houden is zodra je hond blaft naast hem te gaan staan, even om je heen te kijken zodat je hond weet dat je de dreiging serieus neemt (klinkt wat stom, ik weet het, het is maar voor de vorm) en dan tegen je hond te zeggen, ik heb het gezien, goed gewaakt, nu neem ik het over.

Het heeft namelijk geen zin (in geen enkele situatie waarin je hond blaft) om van een afstand te roepen naar je hond dat hij stil moet zijn. Ten eerste denkt hij dat je door te schreeuwen mee blaft met hem en ten tweede gelooft hij niet dat je het gevaar echt wel doorhebt, dus zal hij om beide redenen door blijven blaffen.

Meer lezen over blaffende honden?