Soorten vakantie

Gaat je hond gezellig mee op vakantie, waar dien je dan rekening mee te houden om te zorgen dat het voor jullie allemaal leuk is.

Honden gaan niet op vakantie om uit te rusten;). Ze vinden het prettig om bij je te zijn, en afhankelijk van de aard van je hond willen ze ook nog wat te doen hebben. Let wel op, een nieuwe omgeving is al behoorlijk indrukwekkend. Je kan zoekspelletjes gebruiken om je hond te entertainen.

Strandvakantie:

Is je hond volwassen, dan kan een strandvakantie leuk zijn (voor honden die nog in de groei zijn is het strand een no-go).

Controleer wel eerst of je hond daar waar je heen gaat mee het strand op mag. Op veel stranden in binnen- en buitenland zijn honden tijdens het toeristenseizoen niet toegestaan.

Verkoeling.

Regel een extra parasol waar de hond onder kan liggen, honden verbranden namelijk ook (zeker op de neus). Let erop dat je hond niet te warm wordt. Neem een koelmat mee, laat je hond af en toe even in het water, zorg voor hondenijsjes en voldoende drinkwater.

Zwemmen (of pootjebaden;) in zee is heerlijk. Het zeewater is echter wel heel zout en als je hond daar teveel van binnen krijgt, kan hij misselijk worden en gaan braken. Zwemmen doen de meeste honden alleen als ze achter een bal aangaan. Dit is aangeleerd gedrag en zolang je de bal in het water blijft gooien zal je hond erachter aangaan. Honden hebben daarin geen rem, maar kunnen door teveel zwemmen wel enorme spierpijn krijgen. Hier houden ze, net als wij mensen, dagen last van. Dit doet dus pijn!

Mijn advies is: gooi de bal maximaal 5 maal per keer en niet te ver het water in (hoe stoer het er ook uit ziet om je hond ver te zien gaan).

Droog de rug van je hond zoveel mogelijk. Door de zon kan het gaan broeien op de rug!

Actieve vakantie:

Ben je iemand die graag een actieve vakantie beleeft en heb je een type hond die daarbij past, dan kan dit een geweldige ervaring samen zijn. Bereid je hond goed voor en bouw vooraf genoeg conditie op. Net zomin als wij zonder oefening een marathon kunnen lopen, geldt dat voor een hond precies hetzelfde.

Als je van plan bent om lange wandelingen te maken in bergachtig gebied is het handig om speciale schoentjes mee te nemen want de voetkussentjes beschadigen sneller dan je denkt.

Citytrip:

Zoals met iedere vorm van vakantie is het altijd zaak om te kijken of dit past bij je hond en of de temperatuur te doen is. In het voor- of najaar is het vaak beter vertoeven met en voor de hond. Ga je op vakantie veel winkelen of culturele uitstapjes maken, dan is het voor de meeste honden fijner om thuis (bij oppas of opvang) te blijven.

Heb je een vakantieadres waar je hond makkelijk alleen kan blijven (na gewenning), maak dan eerst een goede wandeling met hem voor je de hond alleen achterlaat. Blijf niet te lang weg, want de paniek in een vreemde omgeving kan zomaar toeslaan. Neem je de hond mee de stad in, zorg dan voor voldoende verkoeling. Denk aan water (drinken) en ga indien mogelijk op gras of onder bomen staan (straten zijn vaak te heet voor hondenvoetjes).

Meer lezen (via hondjeonline.nl):