Omgaan met een blaffende hond

Honden blaffen en dat is hun goed recht. Ze hebben je dan wat te vertellen. Alleen als een hond overmatig veel gaat blaffen is het zaak hiermee aan de slag te gaan. Hoe vroeger je begint, als pup, hoe makkelijker het is. Maar ook een hond die later begint met blaffen kun je leren dat binnen de perken te houden. Het blaffen helemaal afleren is niet mogelijk, het doel is dat je hond even kort zijn verhaal (reden om te blaffen) vertelt en dan stopt met blaffen (mits je luistert naar zijn verhaal).

TIPS hoe daarmee om te gaan:

1. Onderzoek de oorzaak van het blaffen.

 • Overmatig blaffen is vaak een uiting van negatieve gevoelens; onzekerheid, angst, frustratie of verveling.
 • Elke reden voor het blaffen vraagt dan ook om een gerichte aanpak.
 • Aard van het beestje. Sommige rassen zijn gefokt om meer te blaffen. Denk aan waakhonden, die hun territorium moeten verdedigen. Of jachthonden die aan moeten geven waar het wild is. Of veel kleine rassen, die van nature veel blaffen. Je kan hun aard niet veranderen, maar ze wel leren om niet door te blijven blaffen.

2. Blijf rustig.

 • Als je boos of ongeduldig reageert zal je hond alleen maar meer gaan blaffen. Hoe irritant het blaffen ook kan zijn, jouw reactie bepaalt wel hoe lang je hond doorgaat met blaffen. Hou je stem kalm en toon je leiderschap.

3. Neem de tijd.

 • Een hond die al in de situatie is gekomen dat hij overmatig blaft zal daar niet snel mee stoppen.
 • Blaffen afleren vraagt veel geduld en veel oefenen. Hoe? Lees verder.

4. Beloon goed gedrag.

 • Dus reageer als je hond stil is en beloon dit met aandacht, spelen, werken of wat lekkers.
 • Beloon elk stapje vooruit met iets lekkers, want ook de liefde van de hond gaat door de maag.

5. Geef je hond wat te doen.

 • Blaffen uit verveling of als je hond (te lang) alleen moet zijn, maak dan voor vertrek een goede wandeling of speel eerst uitgebreid met je hond. Geef hem een kwartiertje om de moeheid toe te laten en ga dan de deur uit. Werk aan het alleen kunnen blijven.
 • Blaffen in huis, leid je hond af met een gek geluidje, piepspeeltje of trekspelletje of ga even stoeien met je hond.
 • Geef je hond een opdracht, leer hem bijvoorbeeld een speeltje te brengen. Iets in de bek maakt het lastiger om te blaffen;)

6. Zorg voor een praktische oplossing.

 • Hoe meer ‘gevaar’ je hond ziet, hoe harder hij blaft. Een hoge schutting in de tuin of bedekking voor het raam (tijdens de trainingsfase) beperken het zicht en de afleidingen van de hond.
 • Breng je hond niet steeds in de situatie waar hij zijn ‘ongewenste’ gedrag kan herhalen. Blaft je hond bijvoorbeeld altijd in de tuin, laat hem dan (tijdelijk) niet (alleen) in de tuin.
 • Geef je hond een veilige plek in huis. Voor honden die blaffen uit angst is het fijn om zich terug te kunnen trekken, weg van het enge. Dit kan een plek zijn onder de bank, op de overloop etc. Zoek een plek waar je hond altijd zelf toegang toe heeft en/of leid je hond daar eventueel heen tijdens moeilijke momenten. Stel een bange hond altijd gerust.

7. Leer het commando ‘stil’ aan.

 • Door je hond commando’s te leren bouw je zelfvertrouwen bij de hond op en versterk je de band met elkaar.
 • leer je hond het commando ‘stil’, door dit woord te zeggen op het moment dat je hond ook echt stil is.
 • Beloon dit uitgebreid op het juiste moment. Leer je hond hoeveel beter het is om stil te zijn in plaats van door te blijven blaffen

Bijvoorbeeld een hond die uit opwinding gaat blaffen als je zijn eten klaarmaakt. Laat de bak op het aanrecht staan en loop even weg. Stopt je hond met blaffen (uit verbazing;), zeg dan het commando stil en loop weer terug naar de bak. Gaat je hond weer blaffen, dan doe je gewoon hetzelfde. Herhaal dit tot je hond stil blijft en beloon dit goede gedrag door de bak op de grond te zetten.

Meer lezen over blaffen bij honden?