Straffen, waarom niet.

En de titel stel ik niet als vraag, maar als constatering. Straffen van je hond is namelijk onaardig, slecht voor de vertrouwensband met elkaar en zo onnodig. Honden zijn er nooit op uit om je kwaad te doen of expres iets naars uit te halen. Leer je hond daarom wat je wél van hem verwacht.

Als kind kregen we natuurlijk ook weleens straf van onze ouders of leraar. Dat was ook om ons iets te leren, maar met ons mensenkinderen kunnen we praten. Uitleggen wat er niet goed aan was en hoe je dat beter kan doen.

Maar leg het maar eens uit aan je hond, hij heeft geen flauw idee dat de straf is om hem iets te leren. Er wordt hem iets vervelends aangedaan (harde, boze stem, ruk aan de lijn of andere narigheid). En dat ook nog door degene die hij moet vertrouwen en waar hij afhankelijk van is. Hoe denk je dat hij zich dan voelt? Aan de buitenkant lijkt het misschien alsof hij het snapt, maar honden begrijpen straf Niet!

Honden voelen wel emoties. Blije, enthousiaste emoties, maar ook negatieve emoties als teleurstelling, verdriet en frustratie. Op dezelfde manier als wij mensen, dus vraag je bij je handelingen eens af wat je er zelf van zou vinden als iemand het bij jou zou doen. Een tik krijgen is tussen mensen gewoon mishandeling. Dat geldt ook voor opgesloten worden, een ruk krijgen of tegen de grond worden gewerkt.

Laat straffen en onderdrukking van je hond los en je zal zien dat je een veel betere relatie met je hond krijgt. Alleen met wederzijds vertrouwen en respect kan je hond leren.

Het vervolg hierop is in de maak.

Meer lezen over: