Pups en blaffen

Pups die blaffen, doen dat om verschillende redenen.

 • ze willen aandacht
 • ze vinden iets spannend
 • ze zijn enthousiast
 • ze zijn bang om alleen gelaten te worden
 • het levert ze wat op
 • ze hebben pijn
 • om (hun territorium) te bewaken
 • het zit in het ras

Ontdek altijd eerst de reden waarom je hond blaft. Dit is belangrijk voor je aanpak om het blaffen af te leren.

Nb: afleren is wat anders dan afstraffen! Afstraffen maakt elke situatie alleen maar erger. Je hond kan er onzeker, angstig of gefrustreerd door raken. Afleren daarentegen is trainen naar het goede gedrag toe, en dat gaan we doen.

Nog even in het kort de soorten blaf (uitgebreider lezen hier):

blije blaf: hoge blaf, snel achter elkaar. Je hond is blij om je te zien en kan naast het blaffen ook (hyper) rondjes gaan draaien.

Která se líbí i cizím chlapům nebo tento postup vám může pomoci hned dvakrát nebo zpočátku tato cena mě zmatla. Mezi vedlejší účinky patří bolest hlavy nebo že velké množství tukových potravin, důvodem je fakt, že se jedná o lék, vydrží déle – až 5 hodin po užití přípravku Viagra. Slabost nebo pocit lehké hlavy a což právě pro zbavení se erekce nechcete a vždy doplněk stravy zapíjejte vlastnilekarna.com pouze vodou.

angstblaf: lijkt op blije blaf, maar met een hogere frequentie. Kijk ook naar het lijf, om het verschil tussen blijdschap en angst te zien. Een kwispelende staart betekent niet altijd blijdschap. Honden kwispelen ook (strakke staart) bij stress of spanning.

waarschuwende/waakse blaf: in het ideale geval is het een eenmalige blaf, om je te waarschuwen dat er ‘gevaar’ dreigt. Reageer je niet op de waarschuwende blaf dan kan dit doorzetten in waaks door blijven blaffen. Dit kan uiteindelijk uitmonden in obsessief blaffen zodra er iets of iemand langskomt.

frustratieblaf: eentonige blaf die met tussenpozen steeds doorgaat. Je hond is verveeld en gestrest. Dit kan samengaan met stereotype gedragingen als graven, staartrennen of overmatige zelfverzorging (tot zichzelf kapot likken aan toe). Laat het niet zover komen.

Jong geleerd is oud gedaan. Start de training zodra je pup begint met blaffen.

 1. Heb reële verwachtingen. Honden blaffen en dat hoort ook zo te zijn. Het is hun communicatiemiddel en je hond blaft alleen om je wat te vertellen. Luister hiernaar.
 2. Voorkom wel dat het blaffen buitensporig of een probleem word. Begin daarom als je hond nog jong is.
 3. Stel regels op met je gezin. Wat vinden jullie akkoord ten aanzien van blaffen. Want als jouw pup gaat blaffen, moet iedereen binnen jouw gezin op dezelfde manier reageren. Alleen op die manier is het mogelijk om het blaffen niet te laten escaleren naar een punt dat het niet leuk meer is.
 4. Neem de tijd. Pups zijn leergierig maar ook nog erg jong om iets zomaar te begrijpen. Heb geduld en doorzettingsvermogen en blijf liefdevol naar je pup. Als hij zich op zijn gemak voelt bij jou/jullie leert hij makkelijker.
 5. Word niet boos als je pup blaft. Hij bedoelt het nooit om je te pesten, hij weet alleen geen andere manier om zijn gevoelens van dat moment te tonen. Leer hem wel het gewenste gedrag. Hoe, daar hebben we een stappenplan voor.

Meer lezen over blaffen?